luni, 14 noiembrie 2011

Reteta 1 - Legume cu hrean sau RETETA CURCUBEU


Mic dejun (ora 7.30): 2 felii de paine integrala, 1 cana cu ceai si o banana
Gustare (ora 9.30): 1 cafea neagra la filtru
Pranz (ora 12.30): legume cu hrean
Gustare (ora 16.30): 1 mar
Cina (ora 20.30): 1 cana de compot de prune

Reteta 1: Legume cu hrean
4 portii mici sau 2 portii mari

Ingrediente: 2 cartofi mari, 2 morcovi mari, 1 vanata mica, 1 dovlecel potrivit, 1 rosie mare, 1 ardei kapia, 1 telina medie, 1 gulie, 1 ceapa galbena si una rosie de marime medie, crema de hrean si o lingura de ulei de floarea soarelui.

Mod de lucru: Se spala pe rand sub jet de apa, dovlecelul, vanata, rosia, ardeiul Kapia dar si morcovii si cartofii pentru ai curata de pamant. Se curata apoi telina, gulia, cartofii, morcovii, cepele, dupa care se spala. Ardeiul se curata de seminte.

Nu am ales intamplator legumele. Natura a colorat fructele si legumele in culorile curcubeului.
Reteta aceasta este curcubeul meu.
Fiecare culoare are rostul ei. Fiecare leguma face parte din una din cele 5 culori:
mov: ceapa rosie si vanata
rosu: rosia si ardeiul Kapia
galben-portocaliu: morcovi si cartofii dulci
verde: gulia si dovlecelul
alb: telina si ceapa

Preparare reteta:
Impart imaginar tigaia mea minune in doua. Dreapta si stanga. Pe o parte EU si pe o parte EL. O pun la foc mic si o ung adaugand o lingura de ulei de floarea soarelui.
Incep sa-mi compun curcubeul, simetric, de o parte si de alta.
Tai 4 feii rotunde, groase din vanata si restul il pun intr-o pungulita. Ceapa rosie o tai in 4 rondele. Le asez pe toate sub forma de cerc in mijlocul tigaii.
Pe rand, tai telina si ceapa in 4 bucati si mai desenez un cerc cu ele.
Tai 4 rondele groase din dovleac, restul il pun langa vanata ramasa. Gulia o dau in doua si apoi iar in doua. Formez cu dovleacul si gulia doua semicercuri, pe dreapta si pe stanga.
Apoi tai un cartof in 4 bucati mari si pe celalalt in 4 rondele. Un morcov il dau pe lungime in 4 iar altul il fac rondele. Cu el fac cel de al 4-lea cerc.
Curcubeul meu are acum mov, alb, verde si oranj-portocaliu.
Dau rosia in doua jumatati iar apoi scot 4 felii din fiecare jumatate. Ardeiul Kapia il impart si pe el in 4 fasii lungi. Culoarea rosie va fi ultimul cerc si cel mai mare.
Ii trimit o bezea curcubeului meu si pun capacul.
30 minute la foc mic pentru.... accentuarea culorii. Si gata.
Peste jumatate de ora am sa te vad cum te ridici pe cerul bucatariei mele in arome ametitoare.

Si uite asa, la pranz, voi manca Curcubeu cu crema de hrean.
Pofta buna !

In final, niste preturi, ca sa nu ziceti ca nu sunt "gospodina":

Lista de cumparaturi
13.11.2011

Denumire articol
gramaj
pret ( RON )
Ulei de floarea soarelui
1L
7.74
Crema de hrean
160g
3.29
Piper negru macinat
57g
5.79
Sare de mare
90g
10.39
Cartofi
1.175kg (4 buc.)
1.28
Gulii
0.325kg (4 buc.)
1.46
Rosii
0.675kg (4 buc.)
3.71
Ardei Kapia
0.085kg (1 buc.)
0.71
Vinete
0.255kg (1 buc.)
1.78
Morcov
0.450kg (4 buc.)
1.03
Ceapa galbena
0.315kg (3 buc.)
0.53
Ceapa rosie
0.290kg (3 buc.)
1.1
Dovlecei
1 buc.
2
Telina
2 buc.
3
Ceai de sunatoare
20g
1.99
Ceai de macese
50g
3.45
Ceai de tei
20g
1.99
Banane
0.800kg (4 buc.)
3.19
Mere
1.130kg (4 buc.)
2.25
Compot de prune
680g
3.59
Paine integrala
500g
2.59
Apa  plata
2L - 2buc.
4.66
TOTAL:

67.52

Bugetul de cheltuieli il vom socoti la sfarsitul fiecarei saptamani.
Marti 15 noiembrie 2011 – prima zi de Post

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu