Sambata 19 noiembrie 2011 – ziua a cincea de Post
Mic dejun (ora 7.30): 3 felii de paine integrala prajita cu dulceata de zmeura
Gustare (ora 9.30): 1 banana
Pranz (ora 13.00): ardei umpluti
Gustare (ora 16.30): 1 mar
Cina (ora 19.30): ardei umpluti
Duminica 20 noiembrie 2011 – ziua a sasea de Post
Mic dejun (ora 7.30): “lapte” cu ovaz, in, stafide
Gustare (ora 9.30): 1 mar
Pranz (ora 13.00): ardei umpluti
Gustare (ora 16.30): 1 grapefruit
Cina (ora 19.30): salata de vinete cu rosii si ardei gras
Reteta 8:
Ardei umpluti (de post)
6 portii ( 3 portii mari – 2 buc. si 3 portii mici – 1 buc. )
Ingrediente: 3 ardei gras rosu mici, 3 ardei gras galbeni-portocalii mici, 3 ardei gras verde mici, 5 ardei verzi Bianca, 4 cepe, 2 morcovi, 2 rosii mari, 1 vanata mica, 3 cesti de orez, 1 ceasca de grau, 1/2 ceasca de miez de seminte de dovleac crude, 3 linguri de bulion, 1 lingura de faina, patrunjel, marar, ulei de floarea soarelui, sare, piper.
Mod de lucru:
Aranjam intr-o cratita ardeii astfel incat sa stim cati ne incap si in cate parti separam umplutura.
Pentru ca vom manca mai multe mese ardei umpluti, este de preferat ca acestia sa aiba culori diferite astfel incat sa avem impresia ca mancam de fiecare data altceva, chiar daca doar culoarea ardeiului difera. Se pot folosi si gogosari.
Aranjam intr-o cratita ardeii astfel incat sa stim cati ne incap si in cate parti separam umplutura.
Pentru ca vom manca mai multe mese ardei umpluti, este de preferat ca acestia sa aiba culori diferite astfel incat sa avem impresia ca mancam de fiecare data altceva, chiar daca doar culoarea ardeiului difera. Se pot folosi si gogosari.
Intr-un bol se pune o ceasca de grau peste care se adauga doua ceasti de apa rece si se lasa la inmuiat.
Se curata cepa si morcovii. Se spala ardeii, rosiile, vanata, patrunjelul, mararul, ceapa si morcovii. Se spala doua cesti de orez si se lasa la inmuiat.
Intre timp, cu varful unui cutit bine ascutit, taiem rotund in jurul cotorului fiecare ardei, avand grija sa nu decupam prea mult din pulpa. Curatam cotoarele de seminte si cozi intrucat acestea le vom pune sub forma de capac sa nu iasa umplutura.
Se taie marunt 2 cepe si se da prin razatoare morcovul. Vanata se taie in cuburi mici. Se pot folosi si ciuperci, dar eu sunt alergica si nu le utilizez deloc ca ingrediente.
Intr-o cratita care nu se lipeste, se caleste la foc mic in ulei de floarea soarelui ceapa, morcovul, vanata, dupa care se adauga orezul si graul scurs, miezul de seminte de dovleac, 1/2 ceasca de apa, sare, piper si se lasa pe foc amestecand des.
Se taie coditele de la patrunjel si marar, se toaca marunt si se adauga peste umplutura. Cand amestecul este gata, se adauga si frunzele de marar tocate marunt si se lasa sa se raceasca putin.
Umplem cu umplutura astfel preparata ardeii, le punem cotorul cu restul de codita in jos, infipt in umplutura, astfel incat sa nu cada si ii asezam in cratita in care urmeaza sa-i fierbem. Se adauga apa cat sa ii acopere si se dau la cuptor, la foc mic, cca 20-30 minute.
Separat intr-o tigaie calim celelalte doua cepe taiate marunt si rosiile taiate cubulete si le adaugam peste ardeii din cuptor, lasandu-i in continuare sa fiarba inca 20 minute.
Intr-o cana facem un sos din 3 linguri de bulion diluat cu apa si o lingura de faina pe care-l turnam peste ardei cand acestia sunt fierti. Se mai lasa cca 15 minute la cuptor.
La sfarsit, cand scoatem cratita din cuptor, presaram deasupra patrunjel tocat.
Se servesc calzi sau reci.
Pofta buna!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu